La normativa espanyola obliga a substituir tot el parc de comptadors -uns 28 milions en total- abans de 2018.

Els nous comptadors electrònics, anomenats «intel·ligents», funcionen per telegestió, és a dir, permeten controlar el consum de la llum de forma remota, sense que els operaris hagin de desplaçar-se a l’habitatge.

Els comptadors PLC (Power Line Carrier) han generat debat a diversos països on ja s’han posat en funcionament com a Estats Units, no només perquè afecten la privadesa dels clients -la companyia elèctrica sap en temps real quan estem a casa i quan consumim- sinó sobretot pels efectes que poden tenir sobre la salut ja que suposarien una exposició elevada a radiacions.
La polèmica està servida. Mentre alguns experts adverteixen de la perillositat dels aparells assegurant que funcionen emetent ones electromagnètiques uns altres asseguren que els nous comptadors utilitzen el propi cable elèctric per enviar els missatges de consum i subministraments i que per tant no emeten radiacions.

De moment, l’única cosa que està clara és que perdem privadesa i que ens pujaran lleugerament el preu del lloguer dels comptadors (de 0,54 € a  0,81€ al mes). Pel que fa a la salut, decideixi vostè mateix:

Vídeo de l’Escull: Perill! Nous comptadors de la llum
Blog Bioelectrica: Llegendes urbanes sobre els nous comptadors de la llum
Meautoabastezco: Com ens poden afectar negativament els nous comptadors?

Si encara no us han canviat el comptador de la llum, ho faran aviat. La normativa espanyola obliga a substituir tot el parc de comptadors –uns 28 milions en total- abans del 2018, i la feina de substitució ha començat des de fa mesos.

Els nous comptadors electrònics, anomenats “intel·ligents”,  funcionen per telegestió, és a dir, permeten controlar el consum de la llum de manera remota, sense que els operaris s’hagin de desplaçar a l’habitatge.

Els comptadors PLC (Power Line Carrier) han generat debat en diversos països on ja s’han posat en funcionament com a Estats Units, no només perquè afecten la privacitat dels clients –la companyia elèctrica sap en temps real quan som a casa i quan consumim-  sinó sobretot pels efectes que poden tenir sobre la salut ja que suposarien una exposició elevada a radiacions.

La polèmica està servida. Mentre alguns experts adverteixen de la perillositat dels aparells assegurant que funcionen emetent ones electromagnètiques d’altres asseguren que els nous comptadors utilitzen el propi cable elèctric per enviar els missatges de consum i subministres i que per tant no emeten radiacions.

De moment, l’únic que està clar és que perdem privacitat i que ens apujaran lleugerament el preu del lloguer dels comptadors (de 0,54€ a 0,81€ al mes). Pel que fa a la salut, decidiu vosaltres mateixos:

-Reportatge a La Vanguardia: Los nuevos contadores digitales ayudarán a horrar energía y dinero?

-Vídeo de El Arrecife: Peligro! Nuevos contadores de la luz

-Meautoabastezco: ¿Como nos pueden afectar negativamente los nuevos contadores?

-Blog Bioelectrica: Leyendas urbanas sobre los nuevos contadores de la luz

-Endesa: Manual del contador inteligente

 

Descubre los factores ambientales
de tu entorno y su influencia en tu salud.

Apuntate al taller de introducción
a la
geobiología, bienestar ambiental y salud del hábitat

Barcelona, 5 de noviembre.