Per minimitzar les radiacions utilitzant el telèfon mòbil és suficient seguir uns consells bàsics.
La majoria dels usuaris de mòbils no són conscients que corregint alguns hàbits reduirien molt la seva exposició a les radiacions.
Aquests són els errors més freqüents:
1. Dormir amb el telèfon en la tauleta de nit. La radiació de l’aparell buscant senyal mentre dormim afecta nostra glàndula pinea , que durant la nit és l’encarregada de segregar la melatonina, la qual cosa pot alterar el nostre son i, a la llarga, provocar malalties. Si l’utilitzes de despertador posa’l en «modo avión» o, millor encara, compra’t un despertador de piles.
2. Portar el mòbil en la butxaca. Quan no s’utilitza el mòbil cal portar-lo allunyat del cos perquè segueix emetent senyal. Evita portar-ho prop dels genitals, ronyons, cor i, evidentment, cervell. La telefonia passiva és una altra forma constant d’irradiació.
3. Intentar trucar quan hi ha poca cobertura. Quan hi ha poca cobertura el telèfon ha d’emetre més potència de radiació per buscar senyal i és més nociu. Evita trucar en aquestes condicions.
4. Posar-se el telèfon a cau d’orella mentre esperem que responguin. Mentre el telèfon està trucant és quan emet una senyal més potent, aparta’l del teu cap. Una vegada establerta la comunicació, la radiació és menor.
5. Parlar amb el mòbil dins del cotxe. Encara que tinguis mans lliures no hauries de trucar conduint si no és imprescindible. Si has de trucar intenta mantenir només converses curtes i baixa les finestres del cotxe perquè la radiació no es quedi acumulada ja que l’espai metàl·lic tancat del cotxe multiplica la radiació.
I recorda: l’ideal és usar el mòbil el menys possible; pots trucar a través del telèfon fix o, si no és imprescindible parlar, et pots comunicar amb missatges de text. Si no hi ha més remei que utilitzar el mòbil pots fer servir auriculars de cable o l’altaveu del propi telèfon. I quan et compris l’aparell tria un mòbil de baixa radiació: comprova en aquest enllaç la llista dels Smartphones que es troben al mercat ordenats per radiacions.