Descansar bé és fonamental per tenir una bona salut. No obstant això no ens ocupem prou del nostre son i cometem errors.
1. Usar el mòbil en el llit. Ipads, smartphones o altres aparells de pantalla de leds retroiluminats fan que glàndula pineal no segregui la melatonina necessària per dormir perquè interpreta que és de dia. Baixa la intensitat de la llum de les pantalles o encara millor: llegeix un llibre!
2. Sopar massa. Prepara’t un sopar lleuger amb el mínim de sucre i grasses, i espera una bona estona abans d’anar-te al llit. Si et costa agafar el son pots prendre’t una infusió digestiva, però evita les begudes que porten cafeïna.
3. Fer exercici abans de posar-se al llit. L’exercici físic actua com a estimulant per al sistema nerviós central, provocant insomni. És millor estar relaxat i anar preparant el nostre cos i la nostra ment per al descans i deixar l’exercici als matins ja que actuarà com activador.
4. Mirar la televisió a les fosques per dormir-se. Procura tenir sempre una llum encesa, ja que activarà la segregació de melatonina. I recorda que és aconsellable no mirar la televisió en el llit, en el dormitori no hauria d’haver-hi aparells elèctrics.
5. Dormir amb massa calor. Mentre dormim el metabolisme i la temperatura corporal es autorregula, i no és bo per al cos dormir amb una calor excessiva. Una temperatura entre els 17 i els 20 graus seria la més adequada.
6. Dormir amb el telèfon en la tauleta de nit. La radiació de l’aparell buscant senyal pot alterar el nostre somni i, a la llarga, provocar malalties. Si ho uses de despertador, posa-ho en «modo avión » o, encara millor, compra’t un despertador de piles.
7. Dormir amb aparells elèctrics a l’habitació. Tot el que està endollat -fins i tot les llums de la tauleta de nit i els radi-despertadors- emet camp elèctric i pot alterar el teu somni. Si els desendolles seran totalment innocus.
8. Tenir el Wifi connectat durant la nit. Desconnecta el Wifi quan no ho usis, especialment a la nit, ja que genera microones que alteren el teu son.
9. Utilitzar matalassos amb molls metàl·lics o llits articulats elèctrics. Aquest tipus de llits són desaconsellables perquè transmeten el camp elèctric de la instal·lació al teu cos mentre dorms.
10. No tenir un horari fix de posar-se al llit. Posar-se al llit sempre a la mateixa hora i aixecar-se a la mateixa hora t’ajudarà a dormir-te molt més de pressa i a descansar molt millor. El cos agraeix les rutines!
I si , encara així , no descanses bé a la nit, comprova que no estiguis dormint sobre un encreuament d’aigües subterrànies, camps electromagnètics o prop d’antenes que emetin radiacions. Un geobiólogo t’ajudarà a detectar si tens radiacions al teu lloc de descans o treball, que és on passem més hores.
Que tinguis uns dolços somnis!