El cáncer de pulmón es la primera causa de muerte por cáncer en el mundo.

El consum de tabac és la causa principal del desenvolupament d’aquesta malaltia, no obstant això, s’ha demostrat que el 25% dels casos de càncer de pulmó són diagnosticats en individus que mai han fumat i la seva causa seria el gas radón segons informa el diari ABC.

«El radón es considera el segon factor de risc més important per al desenvolupament de càncer de pulmó i el primer en persones no fumadores. Aquest risc es veu incrementat en individus exposats a concentracions superiors a 200 Bq/m3, en comparació a aquells exposats a menys de 100Bq/m3», assegura la doctora María Torres, pneumóloga i membre de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ).

Totes aquestes conclusions s’extreuen d’un estudi finançat per la Xunta de Galícia en el qual han participat vuit hospitals del nord-oest d’Espanya, concretament set a Galícia i un a Astúries. «Els resultats de l’estudi ens ajuden a demostrar l’existència d’altres factors de risc diferents de l’hàbit de fumar. En aquesta ocasió ens hem centrat en l’exposició al radón residencial, ja que és un dels més nocius. Encara així, existeixen altres factors destacables com l’exposició laboral a carcinògens, el tabaquisme passiu o fins i tot determinades activitats d’oci, com el bricolatge o la restauració de mobles», afirma l’experta.

El radón és un gas radioactiu que es forma en l’escorça terrestre i escapa a l’atmosfera, responsable del 52% de radioactividad natural a la qual estan exposats els éssers humans. Aquest gas, molt present en sòls granítics, és una substància altament cancerígena, segons l’Organització Mundial de la Salut. La Geobiologia s’ocupa d’estudiar aquest tipus de contaminació.