Experts en medi ambient i salut de Canadà han elaborat una llista sobre salut infantil.

Aquesta llista aconsella reduir cinc fonts comunes de toxines associades a riscos per a la salut dels nens.

Aquests són els consells de l’Associació canadenca de Salut Infantil i Medi ambient (CPCHE):

1. Treure la pols sovint:
Una de les principals fonts d’exposició dels nens a substàncies tòxiques és la pols de la casa, que cal eliminar setmanalment amb una aspiradora o drap humit (no s’aconsella netejar la pols en sec ja que queda circulant en l’aire). El CPCHE recomana netejar a fons dues vegades a la setmana si el seu fill està en edat de gatejar. Segons els experts la pols és una font important d’exposició dels nens a substàncies tòxiques com el plom, que és nociu per al cervell en desenvolupament.

Es recomana també treure’s les sabates i deixar-les en la porta de casa per reduir la quantitat de brutícia i productes químics potencialment nocius que arriben a la llar. Guardar les joguines en contenidors tancats també ajudarà a reduir els nivells de pols.

2. Neteja verda:
El CPCHE recomana utilitzar netejadors no tòxics. El bicarbonat de sodi pot ser utilitzat per fregar banys i banyeres, mentre que el vinagre barrejat amb aigua funciona bé per a la majoria de les superfícies, incloent les finestres i terres. Els investigadors asseguren que el clor que porten la majoria de productes no és necessari per a les tasques de neteja, i que s’ha d’evitar. Per a la roba es poden escollir detergents sense fragància, ja que solen contenir productes químics potencialment nocius.

3. Atenció amb les reformes:
Els trasllats i les reformes dels habitatges són una amenaça per als nens i les dones embarassades per la pols que es genera i pels gasos tòxics de les pintures i cues que poden causar dany neurològic. La part de la casa que s’estigui reformant ha de quedar aïllada de la resta de la llar amb plàstics i cinta adhesiva, i la calefacció i reixetes de refrigeració han d’estar tancades. Si s’està pintant cal triar les pintures i cues menys tòxiques.

4. Cura amb els plàstics:
Els experts canadencs en salut infantil aconsellen ignorar les etiquetes dels recipients de plàstic que indiquen que són aptes «per a microones». Mai s’han de col·locar recipients de plàstic o embolcalls de plàstic en el microones, perquè els productes químics nocius poden filtrar-se del plàstic als aliments i begudes. Els aliments han de ser guardats en recipients de vidre o ceràmica en lloc de plàstic, i els consumidors han de menjar aliments frescos i congelats sempre que sigui possible per reduir la seva exposició al Bisfenol-A, un producte químic utilitzat en la majoria d’envasos d’aliments i llaunes de begudes. El CPCHE també aconsella als pares a evitar la compra de joguines que continguin PVC com a xumets, pitets, joguines de bany o cortines de dutxa.

5. Reduir al mínim el mercuri:
El mercuri, un metall tòxic per al cervell, és present en certs tipus de peixos i mariscs, com la tonyina i el peix espasa. Experts CPCHE recomanen triar peixos baixos en mercuri, com el verat, la truita, o el salmó.

Font: Lives Science magazine